ÉPÍTÉSZET

IDENTITÁS

BALATON

image001d

 

 

 

 

AKTUÁLIS     KALAUZ     TÉMÁK     KUTATÁS

start   >   település   I   építés éve   I   építész   I   funkció   I   térkép

 

 

 BALATONSZEMES _ vigadó [elbontva]

 

 

 

GPS: 46°48'47.94"É / 17°46'28.72"K TÉRKÉP >

 

tervező: Wälder Gyula

átadás: 1933

 

 

„1933-ban realizálódott az a korábban már megfogalmazott igény, hogy a fürdőegyesület önálló klubházat építsen. A leendő Vigadó épületét a Halászcsárda helyére tervezték. A telket egy Asztalos nevű bérlőtől vették meg kétezer pengő végkielégítés ellenében, azzal a feltétellel, hogy a bérlő az épületet lebontja.

A Budapest Székesfővárosi Községi Takarékpénztár 500 pengővel járult hozzá az építkezéshez, melyben Reményi Schneller Lajos vezérigazgató és Artner Oszkár igazgató Szemesért érzett rajongása is közrejátszott. Ugyanez a takarékpénztár felügyelte a Parkváros Részvénytársaságot is, amely a Hunyady-telep parcellázását végezte. A Vigadó kivitelezését Berkes Ferenc balatonboglári építési vállalkozó vállalta el, aki ezzel egy időben 12 000 pengő értékben megvette az egyesület tulajdonát képező csendőrségi laktanya épületét.

A Vigadó építkezésének befejezésével az előtte levő teret a híres ceglédi faiskola-tulajdonos Unghváry László 75 százalékos árengedménnyel parkosította; ez a park napjainkra elpusztult. Az egész beruházás 1934-ben fejeződött be. A Vigadó épülete sem kerülte el az államosítást: a feloszlatást követően az épületet kisajátították, ezután több kezelő tulajdonában csaknem harminc évig étterem, illetve hosszú ideig Szemes egyetlen táncos szórakozóhelye lett -- lármája miatt a környékbeliek legnagyobb bosszúságára.”

 

szöveg: Stirling János: A szemesi fürdőegyesület

 

forrás: www.okotaj.hu

 

 

Az épületek gyűjtése, az adatok feltöltése folyamatos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

balatonszemes-furdoegyesulet-vigadoja-_1.jpg

 

balatonszemes-furdoegyesulet-vigadoja-_3.jpg

 

balatonszemes-furdoegyesulet-vigadoja-_12.jpg

 

 

 

 

 

 

 

© Wettstein Domonkos 2012

ajánlott: arial, felbontás 1680x1050 Chrome, Firefox, Flashplayer

mail: wettstein.domonkos@gmail.com

web: www.wettstein.hu