ÉPÍTÉSZET

IDENTITÁS

BALATON

image001d

 

 

 

 

AKTUÁLIS     KALAUZ     TÉMÁK     KUTATÁS

start   >   település   I   építés éve   I   építész   I   funkció   I   térkép

 

 

BALATONSZEMES _ Vitorlás Lakókert

 

 

 

GPS: 46°48'44.13"N / 17°46'8.48"E  TÉRKÉP >

 

tervező: Ripszám János és Pór Péter

funkció: apartmanházak

befejezés: 2010

cím: H- 8636, Balatonszemes, Kikötő utca 1.

 

adatok forrása: Ripszám és Társa Építésziroda Bt.

 

 

„A terület rendezésével párhuzamosan került sor az OTP ingatlanfejlesztésére a kikötővel szomszédos telken. Az elhanyagolt, gazzal, bokrokkal benőtt területen korábban a cég vitorlásklubja működött nem túl nagy kihasználtsággal és mivel a vízbe nyúló földnyelvről páratlan kilátás a tó nyugati és keleti medencéjére, nem meglepő, hogy az ingatlanfejlesztéssel is foglalkozó bank a különleges adottságokat kihasználva két apartmanházat épített a területre. Az első beépítési tervek egyetlen nagyobb épülettömegben kívánták elhelyezni a programot, ami a tóparti környezetben fellelhető építészeti mintákhoz képest teljesen léptéktelen megoldást eredményezett volna. A fürdőzők érdekeit védő helyi fürdőegyesület tárgyalást kezdeményezett a beruházóval, amely során sikerült elérni, hogy új tervek szülessenek egy, a Balaton régióhoz kötődő építészpáros, Ripszám János és Pór Péter bevonásával.

 

Az eredeti elképzelésekben szereplő hosszú szalagházat az építészek két határozott tömbre bontották, így az épületek közt kilátás nyílt a Balaton nyugati medencéje felé. A sajátos, fragmentált formálás a tömegkompozíciótól a homlokzati textúráig minden rétegében karaktert ad a házaknak. A két tömb elegáns, egyben oldott térfalat alkot a mólóra kivezető sétány mellett, a hajóállomásra igyekvőket markáns grafikus textúrával tagolt hullámzó falak kísérik, miközben az új térfal közeledésével, visszahúzódásával, finom szögtöréseivel elegánsan feltárja a tó látványát.

 

A vaskos fehér falak elcsúszó, elforduló héjként fogják össze a különböző beosztású lakásokat, az alaprajzi szerkesztés sokszínűsége a homlokzaton változó arányú, eltolt nyílásokkal jelenik meg.  A legfelső szint felépítménye visszahúzódik, a körbefutó teraszokat az épület kontúrjára feszített, a harmincas évek Balaton-parti épületeit idéző alacsonyhajlású tetők árnyékolják. Az alsó szintek homlokzatába vájt erkélyek a sétány felől testszerű megjelenést adnak az épületeknek, míg a dél-nyugati oldalon ennek inverze jelenik meg. Mindezt az épületek színezése is követi, bár a plasztikus tömegforma és az azt tematizáló felületek látszólag következetes kapcsolata helyenként ellentmondásba kerül.”

 

Wettstein D.: Tóparti mimikri: Kikötői apartmanházak Balatonszemesen. in: Metszet 2010/4

 

 

 

Az épületek gyűjtése, az adatok feltöltése folyamatos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

021.TIF

 

001.TIF

 

004.TIF

 

005.TIF

 

012.TIF

 

 

fotó: Szokolay Béla és Lőrincz Gergely

 

www.epuletfoto.hu

 

 

 

 

 

 

© Wettstein Domonkos 2012

ajánlott: arial, felbontás 1680x1050 Chrome, Firefox, Flashplayer

mail: wettstein.domonkos@gmail.com

web: www.wettstein.hu